İEU Toplumsal Cinsiyet Çalışmalarını Geliştirme Çalıştayı Sonuç Bildirisi
İEÜ Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKOKAM) tarafından İEÜ yerleşkesinde 8 Mart 2023 tarihinde “İEU Toplumsal Cinsiyet Çalışmalarını Geliştirme Çalıştayı” gerçekleştirildi. İzmir Ekonomi Üniversitesinde toplumsal cinsiyet alanındaki akademik, eğitim ve toplumsal katkı çalışmalarının paylaşılması ve işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen çalıştaya, İEÜ akademisyenlerden oluşan 43 kişi katılmıştır
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çiğdem Kentmen Çin, İEÜ Toplumsal Cinsiyet eşitliği Planı konusunda bilgi verdi. Dr. Kentmen Çin plan kapsamında İEÜ Uygulama Anaokulunun Haziran 2022 tarihinden itibaren hizmet vermeye başladığını, İEÜ Çocuk Üniversitesi’nde çocuk ve ebeveyn atölyelerinin düzenlendiğini, her yıl Ocak ayında düzenlenen akademik/ idari personel ve öğrenci memnuniyet anketlerine, toplumsal cinsiyet eşitliğini ölçmek üzere sorular eklendiğini, toplumsal cinsiyet eşitliği verilerini izlemek üzere dijital arşiv çalışmalarının hazırlığına başlandığını, toplumsal cinsiyet konularında iki yeni ders açıldığını, kurumsal toplumsal cinsiyet kültürünün geliştirilmesine yönelik bir çok eğitim faaliyetinin yürütüldüğünü belirterek, çalıştayın bu alanda yürütülecek çalışmalara katkı sağlamasını umut ettiğini paylaşmıştır.
Çalıştay açılışında söz alan EKOKAM müdürü Prof Dr Gönül Dinç Horasan, İzmir Ekonomi Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Envanteri özet sonuçlarını paylaşmıştır. Dr. Horasan 8 Mart 2023 tarihine kadar EKOKAM’a bildirilen verilere göre öğretim elemanlarımız tarafından toplumsal cinsiyet konularında yürütülmüş uluslararası dergilerde yayınlanmış 31 makale, 3 uluslararası kitap bölümü, ulusal dergilerde yayınlanmış 13 makale, 3 ulusal kitap, 4 ulusal kitap bölümü, 40 uluslararası kongrede sunulmuş bildiri, 2 uluslararası proje, 5 ulusal proje ve 2 lisans üstü tez çalışması bulunduğunu belirtmiştir. Dr. Horasan lisans dersleri veya kampüste gerçekleştirilen etkinliklerle toplumsal cinsiyet konularındaki eğitim etkinliklerinin de yoğun bir şekilde yürütüldüğünü belirtmiştir. Dr Horasan İEÜ Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Envanterine yapılacak çalışmaların da eklenerek her yıl güncelleneceğini belirterek, İEÜ’nde bu alanda yürütülecek çalışmaların planlanması ve geliştirilmesi için önemli bir kaynak oluşturacağını belirtmiştir. (https://ekokam.ieu.edu.tr/tr/toplumsal-cinsiyet-envanteri )
Çalıştay, İzmir Ekonomi Üniversitesi akademisyenlerinin Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları alanındaki yürütmüş oldukları çalışmaların sunumu ile devam etmiştir. Çalıştayın son bölümünde yer alan forum oturumu ile katılımcıların İEÜ Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmalarının Geliştirilmesine yönelik önerileri alınmış, İzmir Ekonomi Üniversitesinde toplumsal cinsiyet alanındaki akademik, eğitim ve toplumsal katkı çalışmalarının paylaşılması ve işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla aşağıdaki görüşler oluşturulmuştur:
1. Lisans eğitiminde toplumsal cinsiyet ve kadın çalışmaları konuları daha fazla yer almalıdır.
- Toplumsal cinsiyet ve kadın çalışmaları alanındaki derslerin her dönem açılması sağlanmalıdır. Bu derslerden ECON444 Toplumsal Cinsiyet ve Ekonomi ve GEET 312 Kadın Hakları Hareketinin Tarihi dersleri 2022-23 eğitim döneminde açılmamış olup, 2023-2024 eğitim yılından itibaren açılması için gerekli önlemler alınmalıdır.
- İEÜ programlarında yer alan derslerde toplumsal cinsiyete eşitliği, kadına yönelik şiddet ve mücadele mekanizmaları konularına yer verilmelidir.
- Toplumsal cinsiyet ve kadın çalışmaları alanındaki ders sayısı artırılmalıdır. Bu kapsamda “Erkeklik çalışmaları” ve hedef grup Hukuk Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencileri olacak şekilde “Kadına Yönelik Şiddet ve Mücadele Mekanizmaları” derslerinin açılması önerilmiştir.
2. Toplumsal cinsiyet ve kadın çalışmaları alanında araştırma ve proje çalışmaları geliştirilmelidir.
- Toplumsal cinsiyet ve kadın çalışmaları İEÜ’nin öncelikli araştırma alanları içine alınmalıdır.
- Akademik araştırma ve yayın teşviki konuları arasına toplumsal cinsiyet ve kadın çalışmaları eklenmelidir.
- Toplumsal cinsiyet ve kadın araştırmaları ile ilgili proje çağrılarının ivedilikle EKOKAM’a ve bu alanda çalışan akademisyenlere bildiriminin sağlanması için Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ile görüşülmesi önerilmiştir.
3. İEÜ’nde Cinsel Taciz ve kontrol merkezi açılmalıdır.
Merkezin açılması için planlama çalışması yapılmasına, bu kapsamda merkezin çalışma alanı, yetkileri, sunulacak hizmetlerin ve bunlara yönelik gereksinimlerin belirlenmesi önerilmiştir. Planlama aşamasında diğer Üniversitelerde hizmete sunan Cinsel Taciz ve kontrol merkezlerinin deneyimlerinden de yararlanılması önerilmiştir.
4. Kadına Yönelik şiddet konusunda Hukuk Fakültesi öğrencilerinin eğitimini desteklemek ve toplumsal katkı sunmak amacı ile planlanan “Hukuk Klinikleri” kurulması önerisi Hukuk fakültesi öğretim elemanları tarafından paylaşılmıştır. Benzer uygulamaların Ankara Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi’nde de bulunduğu paylaşılmış, Adliye ve İzmir Barosu ile ortak bir çalışma olarak yürütülebileceği önerisinde bulunulmuştur.
5. Toplumsal cinsiyet ve kadın çalışmaları alanında Toplumsal katkı çalışmaları artırılmalıdır. Konuyla ilgili olarak EKOKAM yönetim kurulu üyelerinin İzmir Kent Konseyi ve "İzmir İli Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planı" içerisinde yer alan Teknik Kurulda yer alarak çalışmalara destek verdiği, Balçova İlçe Sağlık Müdürlüğü, Konak Belediyesi gibi kurumlarla işbirliği içinde topluma yönelik eğitim çalışmalarında yer aldığı paylaşılmıştır. Toplumsal katı çalışmalarını geliştirilmesi için
- Çocuk Üniversitesi tarafından verilen eğitimler kapsamına ve Uygulama Anaokulunun eğitim programına toplumsal cinsiyet eşitliği konuları eklenmelidir.
- Lise öğrencilerine yönelik planlanan yaz okuluna toplumsal cinsiyet konuları eklenebilir.
- Toplumsal cinsiyet eşitliği konularında Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği içinde ebeveynlere ve öğrencilere yönelik eğitimler yapılabilir.
- Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddet konularında etkili kamu spotları hazırlanarak toplumsal katkı sağlanabilir, bu çalışmanın Üniversitemizin görünürlüğünün artmasına da katkısı olacaktır. Bu konuda İletişim Fakültesi ve kurumsal iletişim biriminden destek istenebilir.
6. EKOKAM web sayfası toplumsal cinsiyet ve kadın çalışmaları konularında eğitim materyalleri ve toplantı, proje çağrısı gibi duyuruları içerecek şekilde geliştirilebilir. EKOKAM sosyal medya hesaplarının aktif kullanılması da önerilmiştir. İEÜ’nde bu alanda çalışan öğretim elemanları arasında iletişimin güçlendirilmesi için mail grubu oluşturulması yararlı olabilir.
7. Toplumsal cinsiyet ve kadın çalışmaları alanında çalışan öğrenci kulüpleri ile işbirliğinin artırılmasına yönelik toplantılar ve etkinlikler planlanmalıdır.
Çalıştayın toplumsal cinsiyet ve kadın çalışmaları alanında eğitim, araştırma ve toplumsal katkı çalışmalarına katkıda bulunması dilekleri paylaşılmış, üniversitemizde bu alanda çalışan kişilerin benzer etkinliklerle bir araya gelmesi önerileriyle toplantı sonlanmıştır.
HABERTÜM HABERLER
Kadınların Geleceğini Güçlendiren Üniversite
Toplumsal cinsiyet eşitliği, ayrımcılık ve kadına şiddetle mücadele konularında birçok örnek projeye imza atan İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne (İEÜ), İstanbul’dan ödül ...
Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Yönelik Çalışmalar Artacak
Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda birçok başarılı proje ve etkinliğe imza atan İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde ...
Aşı ve Test Yaptırın, Rahim Boynu Kanserine Yakalanmayın
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), kadınlarda görülme sıklığı giderek artan rahim ağzı kanserine ilişkin farkındalığı geliştirmek amacıyla ‘HPV (Rahim Ağzı Kanseri) ...
8 Mart’ta ‘Toplumsal Cinsiyet’ Çalıştayı
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde özel bir etkinliğe imza atarak ‘Toplumsal Cinsiyet Çalışmalarını Geliştirme Çalıştayı’ düzenledi. ...
İEÜ’den "Dünya Tütünsüz Günü" Etkinliği
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Tıp Fakültesi, Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi, Tıp Öğrencileri Kulübü ve Balçova ...
Kadın araştırma merkezlerinden ‘güç birliği’ vurgusu
İzmir’deki üniversitelerin ‘kadın araştırma merkezleri’, aralarındaki iş birliğini daha da güçlendirmek amacıyla İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen çalıştayda bir ...
EKOKAM Gendering Work: Women, Care and Employment in Turkey Semineri
EKOKAM Toplumsal Cinsiyet Sorunları ve Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi etkinliği kapsamında Dr. Öğr. Üyesi İdil Göksel’in moderatörlüğünde Prof. ...
'İlham veren hayatlarını' gençlere anlattılar
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Kariyer Kulübü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde özel bir etkinliğe imza atarak ‘İlham Veren Hayatlar’ adlı ...